Každý dobře víme, že životnost a poživatelnost veškerých potravin je omezená. Důvodem brzké nepoživatelnosti je jejich rozklad, který je způsobován činností a nežádoucím množením bakterií.  Zastavení množení těchto mikroorganismů je možno docílit zahřátím potraviny na dostatečně vysokou teplotu nebo jejím zchlazením a následným skladováním v chladu.

Do vynálezu elektrické chladničky mohli lidé k chlazení využívat jen přirozené možnosti prostředí. Studené sklepy, hluboké studny, jeskyně či zásobárny ledu natěženého v zimě na vodních plochách.  Zejména pivovary si budovaly obrovské zásobárny ledu, který musel vydržet po celý rok, i déle, protože ne každá zima byla na mráz dostatečně štědrá. Okolo roku 1790 byla v Anglii postavena první kovová chladící skříň, jejíž plechové mezistěny byly vyplněny ledem. V roce 1869 postavili první praktický využitý čpavkový chladicí stroj ve Francii. Toto zařízení v roce 1875 zdokonalil Němec Paul Karl Gottfried von Linde a stal se tak otcem dnešních chladniček a chladicích zařízení. Nicméně ještě v padesátých létech minulého století byli na našich rybnících v zimě vídaní těžaři ledu a v jadranských letoviscích se ledem z ledových jeskyní v biokovských horách chladily nápoje a potraviny.

 

První zmražené maso a zelenina se dostaly do prodeje v roce 1930, první tepelně upravené a následně zmražené pokrmy se začaly prodávat v roce 1939 ve Spojených státech. Nastával moderní věk gastronomie.

            Dnes máme profesionální chladničky s vysokou účinností a ekologickými chladivy (např. izobutan – R600a), které jsou, podle dnešních znalostí, ekologické a nepoškozuji ozónovou vrstvu.  Tato moderní zařízení jsou praktická, jednoduše ovládatelná, vybavena automatickým odmrazováním a vyžadují jen velice jednoduchou údržbu.

Běžné chladničky mívají nastavitelný rozsah udržovaných teplot potravin v rozsahu mezi -2°C až +14°C (většinou je rozsah užší, chladnička se volí se podle skladované suroviny). Mrazničky udržují potraviny při teplotách -18°C a nižších.  Výkonné profesionální chladicí a mrazicí zařízení jsou schopna díky výkonným agregátům dosáhnout požadované teploty ve velmi krátkém čase i po vyvětrání a vložení velkého množství teplejší suroviny, nebo při častém otevírání, jak tomu v praxi v kuchyních bývá. Dále se tato zařízení dělí podle velikosti (větší zařízení umožňují vkládání gastronádob nebo přepravek) a materiálového provedení vnitřního a venkovního pláště. Špičková zařízení bývají vybavena možnosti připojení na centrální počítač, mimo jiné například za účelem sledování HACCP.

Pro racionálnější a ekonomičtější provoz se dnes v gastronomii používají také šokové zmrazovače. Ty umožňují do vaření zavést nový řád. Tento moderní systém vaření šetří čas a peníze, nemluvě o tom, že takové správně zchlazené nebo zmrazené jídlo si uchová svou přirozenou vlhkost, barvu, chuť i aroma. Při zchlazování či zmrazování si podle plánu dopředu uvaříte větší množství jídel, které se ihned po uvaření zchladí či zmrazí v šokovacím zařízení a poté se uskladní v chladících či mrazících skříních nebo boxech. Zchlazené jídlo se skladuje dle potřeby až 5 dnů, zmražená jídla je možno skladovat i několik měsíců. Tento systém je vhodný pro odložené výdeje jídel - navaříte, rychle zchladíte nebo zmrazíte; zregenerujete v mikrovlnné troubě nebo v konvektomatu, když je potřeba.

            Díky možnosti zpracování pokrmů „dopředu“, můžete také využít množstevních i sezónních slev při nákupech jednotlivých surovin. Navíc u takto upravených pokrmů nedochází k hmotnostním ztrátám a poklesům kvality.  

            Naše společnost PROMOS trading, spol. s r.o. je dodavatelem kvalitních chladicích, mrazicích i šokovacích zařízení. Zavolejte nám, vymyslíme spolu řešení a nabídneme Vám kvalitu za optimální cenu. Dodáváme výrobky značek Liebherr, Fagor, Vestfrost, Retigo, Ilsa, Ascobloc, Horák a další…