Gastro sporák
Přestože moderní technologie před dvaceti léty vstoupily plnou silou i do gastronomie a velkokuchyní, sporák stále je jejím základem pro svou univerzálnost a snadné užívání. Dále do kategorie základních varných technologií patří varný kotel, smažicí (sklopná) pánev, velkokuchyňské fritézy, grily, pece, varné stoličky a další zařízení…
Ale ani sporák však zcela neodolal tlaku doby a najdeme ho dnes v mnoha obměněných nebo nových podobách: plynový (s výkonnými hořáky nebo tálový), elektrický klasický plotýnkový, sklokeramický, indukční…
Velkokuchyňské spotřebiče se vyrábějí jako samostatně stojící nebo pro sestavení do varných bloků, což je dnes běžnější.
Varné kotle
Používají se jako velkokapacitní zařízení pro přípravu většího množství jídla. Většinou se používají ve výrobnách, či školních jídelnách a větších stravovacích zařízeních.
Výklopné smažicí pánve
Výklopné smažící pánve se taktéž používají ve větších kuchyních, kde je kladen důraz na rychlost a množství přípravy potravin. Pánve jsou víceúčelové díky rozsahu teplot 100-310 supňů. Lze ji využít jako kotel, vodní lázeň či jako opékací plotnu